• info@elektrischefietsvergelijker.nl

15 juli 2017door admin met Geen comments

Wat is het verschil tussen een standaard elektrischefiets en een speedpedelec?


Wat is het verschil tussen een standaard elektrischefiets en een speedpedelec?

Standaard elektrischefiets

Een standaard elektrischefiets is een fiets met een elektrische hulpmotor die enkel beschikt over trapondersteuning. Dat wil zeggen dat deze fiets de fietser helpt om te trappen, om bijvoorbeeld een snellen een helling op te klimmen. Kinderen mogen met dit soort elektrische fiets de baan op. De regels voor deze variant van de e-bike zijn identiek dezelfde als bij een “gewone” fiets. Zie onderstaande tabel voor meer info of kijk op de pagina van de overheid.

standaard elektrischefiets

Speedpedelec

Een speedpedelec is de snellere variant van de standaard elektrische fiets. De fietser trap hierbij mee en kan snelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Door de hoge snelheid vallen dit soort fietsen volgens de Nederlandse wegcode sinds kort niet meer onder de categorie standaard fietsen, maar onder die van bromfietsen. Hierdoor zijn er een aantal bijkomende verplichtingen.

 

Wie met een speedpedelec wil rijden, moet tevens minimaal 16 jaar oud zijn en over een rijbewijs voor bromfiets of auto (B) beschikken. Een helm is hierbij verplicht en dat hoeft overigens geen bromfietshelm te zijn, maar een gewone fietshelm. Ook een certificaat van overeenstemming, een inschrijving bij de dienst Inschrijving voertuigen, en een nummerplaat zijn verplicht. Een additionele verzekering is verplicht als de motor autonoom kan rijden. Zie onderstaande tabel voor meer info vergeleken met de standaard elektrischefiets.

speedpedelec