Welke plek kies ik voor de trapondersteuning van mijn E-Bike?
Kies je voor een motor in het achterwiel, voorwielaandrijving of voor een middenmotor nabij de trapas? We geven de voor- en nadelen per techniek voor trapondersteuning.
Voorwielmotor
Voordeel van een motor in het voorwiel is voor veel mensen de prijs, de voorwielmotor is een manier van aandrijven die veelal wordt gebruikt bij de goedkopere modellen elektrische fietsen. Daarnaast maakt de motor in de meeste gevallen wat minder geluid dan elektrische fietsen met een middenmotor. De voorwielmotor is daarnaast ook minder onderhoudsgevoelig dan andere motoren en je kunt voor een gesloten kettingkast en diverse versnellingssystemen kiezen. Verder fiets je ook zonder trapondersteuning erg licht en heb je een band sneller vervangen dan bij een fiets met de trapondersteuning in het achterwiel.
Nadelen zijn er ook: je kunt het gevoel krijgen dat er aan de fiets getrokken wordt en door het hogere gewicht aan de voorzijde kan het wiel sneller slippen in gladde omstandigheden, zoals op zand, ijzel of bij een nat wegdek. Daarnaast zorgt een motor in het voorwiel ervoor dat het sturen zwaarder is.
Middenmotor
De middenmotor is een wat krachtiger motor die het ook qua fietsgevoel goed doet. De aandrijving van deze motor is direct verbonden met de trapas: de ondersteuning is afhankelijk van hoe hard je trapt. Deze manier van aandrijving voelt voor veel fietsers als de meest natuurlijke manier van fietsen. Elektrische fietsen oftewel E-bikes met een middenmotor zijn stabiel en daardoor makkelijker te hanteren, omdat het zwaartepunt van de fiets laag ligt. Het geeft zodoende een natuurlijk gevoel.
Achterwielmotor
Het grote voordeel van een elektrische fiets met een achterwielmotor is dat hij over het algemeen erg stil is. Een motor in het achterwiel geeft je echt het gevoel van een duwtje in de rug. Je kunt daarnaast remmen op de motor en zo energie terugwinnen. Het grote nadeel is dat het verwisselen van de achterband nogal een klus kan zijn. Daarbij zit je vast aan het derailleursysteem dat ook sneller slijt en meer onderhoud nodig heeft dan een naafversnelling. Een achterwielmotor heeft meestal een lager rendement dan een middenmotor, wat invloed heeft op het maximaal aantal kilometers dat uit een acculading gehaald kan worden.