Een elektrische fiets kopen

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

 

 • Een elektrische fiets kopen is perfect voor woon-werkverkeer als je meer dan vijf kilometer moet fietsen, zonder al te veel moeite kom je aan op de plaats van bestemming;
 • Zelfs met een mindere conditie dan vroeger kunt u met gemak de mede weggebruikers bijhouden;
 • Ideaal voor het fietsen in een omgeving met heuvel of /bergen;
 • Het fietsen met kinderen voor of achterop, of met boodschappen zal nooit meer hetzelfde zijn.

 

De werking van een E-bike

De fiets ondersteunt je bij het fietsen met behulp van een elektromotor, deze wordt gevoed door een accu. De mate van ondersteuning stel je zelf gemakkelijk in.

 

Een pedelec, E-bike of elektrische fiets kopen?
Fout. De fiets met trapondersteuning is e-bike gaan heten in de volksmond. Kun je ook prima gebruiken, maar als je de regelgeving er op naslaat dan wordt onderscheid gemaakt tussen:
 • Een pedelec: fiets met trapondersteuning. Als je niets doet, sta je stil. Maximum snelheid 25 km/uur en het vermogen van de motor is maximaal 0,25 kW. In de volksmond e-bike of elektrische fiets genoemd;
 • E-bike: officieel vergelijkbaar met een snorfiets, dus met een soort van gashendel. Moet aan zelfde regels voldoen als snorfiets. Ook wij gebruiken hierna de term e-bike voor de fiets met trapondersteuning.
Waar zit de aandrijving van een elektrische fiets?
 • Het voorwiel
  Voordelen: vrije versnellingskeuze en naafversnelling op achterwiel mogelijk. Goede gewichtverdeling.
  Nadeel: slippen bij nat wegdek of bladeren. De fiets is direct herkenbaar als elektrische fiets.
 • Het achterwiel
  Voordelen: altijd goede grip, fiets niet direct herkenbaar als e-bike.
  Nadelen: maar twee versnellingsvarianten mogelijk.
 • De trapas
  Voordelen: Vlotte aandrijving en hoge hellingscapaciteit. Wielen zijn makkelijk in en uit te bouwen.
  Nadelen: geen terugtraprem mogelijk, meestal iets langer frame.

 

Wat zijn de verschillen in batterijen typen die worden gebruikt bij elektrische fietsen?
In oudere (tweedehands) elektrische fietsen kun je nog accu’s met lood tegenkomen, aangeduid met NiCd (Nikkel Cadmium). Die worden in nieuwe modellen niet meer gebruikt. Je hebt nu de keuze uit:
 • NiMh accu (Nikkel Metaalhybride)
  Een verbetering ten opzichte van de loodaccu’s; milieuvriendelijker, hogere stroomopname en een lager gewicht. De batterijen hebben wel last van het memory-effect. Dit betekent dat de batterijen naar verloop van tijd minder lang mee gaan. Ook ontladen de accu’s zichzelf langzaam als ze niet worden gebruikt, vooral bij lage temperaturen.
 • Li-ion (Lithium Ion) of Li-ion Mn (Lithium Ion Mangaan)
  De nieuwste en meest gebruikte accu’s op de markt. Cellen hebben een hogere spanning dan NiMh of NiCd. Voor dezelfde spanning heb je minder cellen nodig. Of je hebt meer energie bij een gelijke omvang van de batterij. Li-ion batterijen voor e-bikes hebben minder last van het memory-effect of zelfontlading en zijn ook nog eens milieuvriendelijker. Het nadeel laat zich raden: ze zijn duurder. Li-ion Mn zijn ten opzichte van Li-ion batterijen net iets veiliger.
 • Lithium-ion-polymeer
  Kortweg Lipo-accu genoemd. Verbeterde variant van de Li-ion batterij met een groter vermogen per gewicht en zeer snelle laadtijd. Ook weer duurder natuurlijk.
elektrische fiets kopen
Hoe zit het met de levens- en gebruiksduur van de batterijen en accu’s?
Dat hangt van het type accu af. De NiMh accu’s zijn goedkoop en kunnen zo’n driehonderd keer worden ontladen. Die ‘ion’ accu’s kunnen tot wel duizend keer worden ontladen of meer. De ‘ion-Lipo‘ batterij spant daarbij de kroon en zal het langst meegaan. De levensduur van de accu hangt dus af van het aantal keren dat je de e-bike gebruikt. Drie jaar zal geen probleem zijn maar de duurdere batterijen gaan waarschijnlijk veel langer mee.

 

Hoe ver kan ik met een accu fietsen?
Hangt van het gebruik en de accu af. Als je een berg op fietst, zelf 95 kilo weegt en maximale ondersteuning gebruikt, zul je de 20 kilometer niet halen. Maar goed, als je zelf meetrapt en bij gemiddeld gebruik moet 50 tot 100 kilometer mogelijk zijn.

 

Waar let ik nog meer op als ik een e-bike wil kopen?
Houd ook rekening met de volgende vragen of overwegingen bij het elektrische fiets kopen:
 • Is de accu uitneembaar? Kan noodzakelijk zijn als je fiets niet eenvoudig bij een stopcontact kan worden gestald. En wat kost een extra accu?
 • Hoe zwaar trap de fiets zonder ondersteuning? Je zult wel eens met een lege accu komen te staan en dan moet de rest van de rit niet direct een sportieve uitdaging worden.
 • Wat weegt de fiets? Belangrijk als je ook zonder trapondersteuning wilt fietsen of je e-bike vaak meeneemt op een fietsendrager.
 • Past de elektrische fiets op een fietsendrager?
 • Let ook op zaken die je bij een gewone fiets belangrijk vindt; framemaat, wielmaat, comfort van het zadel, aantal en type versnelling.

 

De prijs van e-bikes
Houd rekening met prijzen vanaf 1.500 tot 3.000 bij het elektrische fiets kopen.

Enable registration in settings - general
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken