Dodelijke verkeersongevallen met e-bikes neemt toe

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Dodelijke verkeersongevallen met e-bikes is de laatste jaren toegenomen. Zo blijkt uit cijfers dat de elektrische fiets inmiddels dodelijker is dan de bromfiets. De politie adviseert e-bikers daarom dringend een helm te dragen. Zo zijn sinds 2014 zeker 79 e-bikers in Nederland omgekomen bij een verkeersongeval. Dit is gebleken uit de recentste politiecijfers, die recent openbaar zijn gemaakt. Ook het aandeel e-bikers onder verkeersdoden neemt snel toe. Hieruit blijkt trouwens ook dat bestuurders van een e-bike vaker slachtoffer zijn van een fataal verkeersongeval dan bromfietsrijders.

Ouderen lopen vaker gevaar zo’n 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike is 60 jaar of ouder. “Zorgwekkend”, vindt Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur van de Nationale Politie. “Door de vergrijzing zien we dat mensen steeds langer mobiel blijven en vaker kiezen voor een e-bike. Dat is opzich mooi, kijkend naar de gezondheidsvoordelen. Helaas missen sommige ouderen hierbij de vaardigheid om een e-bike te besturen.”

e-bikes

Volg een cursus

Gezien het aantal ongelukken toeneemt, “Zou het goed zijn als meer mensen een cursus gaan volgen. De e-bike is namelijk geen gewone fiets. Het geeft fietsers een extra zetje, en dat gebeurt soms geheel onverwachts. Hierdoor kunnen zelfs ervaren fietsers gaan  wankelen, slingeren en soms zelfs vallen.”

Van Hasselt wijst daarnaast ook naar de toegenomen drukte op het fietspad. “Vroeger had je alleen maar gelijkgezinden, mensen die een gelijk tempo hadden. Nu zien we echter e-bikes, gewone fietsen, supersnelle elektrische fietsen en bakfietsen. Kortom: gezien de snelheid van sommige is het daardoor gevaarlijker geworden.”

 

Draag een helm bij het fietsen op e-bikes

De politie geeft daarom steeds vaker het advies om een helm te dragen. “Draag een helm, dit geldt zeker als je wat ouder bent”, zegt Van Hasselt. Verschillende onderzoeken laten namelijk zien dat het dragen van een helm ernstig letsel kan voorkomen.

 

Niet vaak in het verleden heeft de politie cijfers gepubliceerd over het aantal overleden e-bikers. Van de 629 gevallen verkeersdoden in 2016, waren 189 van hen fietsers. Hiervan waren zeker 28 e-bikers, blijkt uit de nieuwe cijfers. Over 2017 is geen daling in het aantal verkeersdoden te verwachten, zegt de politie.

Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken