• info@elektrischefietsvergelijker.nl

Begrippenlijst

Elektrische fiets

Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat middels een elektromotor in combinatie met spierkracht wordt aangedreven. De elektrische fiets met zelfstandige aandrijving wordt ook wel een E-Bike genoemd.

 

Vergelijker

Veelal wordt verwezen naar een website die goederen of diensten vergelijkt. Voorbeelden hiervan zijn vergelijkingssites voor elektrische fietsen, elektra of accountants.

 

Prijsvergelijker

Een prijsvergelijker vergelijkt producten niet op specificaties maar op prijs. Voorbeelden van prijsvergelijkers zijn vakantiediscounters en elektronicavergelijkers.

 

Prijsvechter

Een partij of product dat prijstechnisch iets of vele malen lager ligt ten opzichte van de concurrentie. Het grootste verkooppunt van deze producten is zoals de naam al zegt de prijs.

 

Vergelijkingssite

Er wordt gesproken van een vergelijkingssite op het moment dat deze site het product of de dienst niet aanbiedt maar slechts fungeert als een partij die de aanbieders bundelt en hun prijzen inzichtelijk maakt.

 

Speed-pedelec

Een speed pedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt, deze kunnen wel 45 kilometer per uur behalen. In de volksmond worden ze ook wel speedbikes genoemd. Dit is de voornaamste reden dat er andere regels gelden voor speed pedelecs dan voor ‘gewone’ elektrische fietsen.

 

Lage instap

Bij een lage instap wordt veelal verwezen naar een voertuig of fiets waar veelal mensen die slechter te been zijn gemakkelijker gebruik van kunnen maken. Gebruikers kunnen hierdoor makkelijker en veiliger het voertuig gebruiken.

 

Lage instap elektrische fiets

Veel elektrische fietsen zijn hybride en niet specifiek gericht op een geslacht, deze hebben vaak een lage instap. Hierdoor is het voor mensen die slecht te been zijn gemakkelijk de fiets te gebruiken en zich te verplaatsen.

 

Elektrische fietsen

Fietsen met trapondersteuning worden veelal elektrisch fietsen genoemd. Dit doordat de trapondersteuning bij de moderne fietsen afkomstig is van een accu of batterij.

 

Hybride fiets

Een unisex fiets. Voor man en voor vrouw hetzelfde. Worden veelal gebruikt in combinatie met trapondersteuning.

 

Elektrische mountainbike

Een elektrische aangedreven mountainbike, deze zijn voorzien van een elektrische trapondersteuning middels een accu of batterij. Een hoogwaardige middenmotor in combinatie met genoeg spierkracht kan men gemakkelijk snelheden van 45 kilometer per uur bereiken.

 

Elektrische vouwfiets

Omvat een vouwfiets met een elektrische trapondersteuning. Dit type fiets is makkelijker mee te nemen in de bus of achter in een auto. Ook erg populair als extra fiets voor in de camper tijdens vakanties.

 

Elektrische bakfiets

Een bakfiets voorzien van elektrische trapondersteuning. Een elektrische motor maakt het makkelijker om zware ladingen per fiets te vervoeren.

 

Fiets vergelijker

Een partij die fiets aanbieders vergelijkt op basis van prijs, type en kwaliteit. Er zijn hedendaags veel grote en kleine onafhankelijke vergelijkers op het internet te vinden.

 

Tweedekansje

Benaming die wordt gebruikt voor goederen die worden doorverkocht door de oorspronkelijke eigenaar. Online wordt dit ook steeds meer gedaan met ingeruilde artikelen.

 

Pedelec

Een fiets die ondersteund wordt middels een elektrische motor. Er zijn versies die de maximale snelheid van een normale fiets ver overschrijden.

 

Actiesradius

De afstand waarin een object of voertuig actief is of maximaal bereikt. Zo hebben diverse elektrische fietsen maar een bepaalde actieradius waartoe de motor het uithoudt.

 

Voorwielmotor

Motor die verstopt zit in het voorwiel van een fiets. Deze motor komt vrij veel voor bij elektrische fietsen. Het design en de inhoud van de batterij bepaalt de actieradius van de fiets.

 

Naaf versnelling

Versnellingsmechanisme dat in de naaf van het achterwiel is ingebouwd. De meeste stadsfietsen hebben zo’n dergelijk schakelsysteem. Een voordeel van een naafversnelling is dat het bijna geen onderhoud vergt.

 

Derailleur

De derailleur is onderdeel van een fiets waarmee de ketting van het ene kettingwiel naar het andere wordt gebracht. Er kan hierbij onderscheid worden gemaakt tussen achter- en voorderailleurs.

 

E-bike

Andere benaming voor een elektrische fiets en betreft er eentje met trapondersteuning. In combinatie met spierkracht kan men gemakkelijk een snelheid van 25 kilometer per uur behalen.