Al 1,3 miljoen e-bikes in Nederland

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Er zijn nu al zeker 1,3 miljoen e-bikes in Nederland in omloop en dat aantal groeit door. Vorig jaar zijn er 271.000 verkocht. De RAI Vereniging verwacht zelfs dat binnenkort 1 op de 3 verkochte fietsen een e-bike is. Al meer dan de helft van alle e-fietskilometers wordt volgens de RAI Vereniging afgelegd voor vrijetijdsbesteding, zoals recreatief toeren. Tussen 2013 en 2015 was er voornamelijk een toename van de werk- en winkel gerelateerde kilometers. Van de woon-werkafstand wordt echter nog altijd 77% per auto afgelegd, 10% met de trein en 6% met de fiets.

De fiets kan alleen op grote schaal een serieus alternatief voor de auto en de trein worden als het volgende kabinet en de gemeenten investeren in de fietsinfrastructuur. Nederland is qua fietslanden al nummer één. Maar als we dat willen blijven, moeten we ons infrastructuur blijven verder ontwikkelen. Als fietssnelwegen ergens worden aangelegd, zijn dat vaak initiatieven van lokale overheden in samenwerking met enthousiastelingen van Fietsersbonden.

Men name rond Nijmegen en de stad Groningen zijn al fietssnelwegen aangelegd. Hierdoor kun je vanuit plaatsen als Bedum, Eelde en Peize met een e-bike al binnen een half uur op de Grote Markt in Groningen zijn. Vanuit Baflo, Middelstum, Hoogezand, Zuidlaren, Roden, Leek of Zuidhorn op een iets snellere e-bike rijdt, ben je er ook binnen een half uur. Dat is gebleken uit een onlangs uitgevoerd onderzoek in opdracht van Groningen Bereikbaar. Hieruit werd ook geconcludeerd dat e-bikes  met name voor spitsrijders een uitstekend alternatief zijn.

Hedendaags wonen Nederlanders gemiddeld 22,6 kilometer van hun werk af volgens  het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een gewone fiets is voor afstanden van ongeveer 7,5 kilometer een geschikt alternatief voor de auto volgens de RAI. Met een e-bike loopt deze afstand echter snel op tot ongeveer 15 kilometer. Voor de snellere speed pedelecs waarmee je gemakkelijk 45 kilometer per uur kunt halen  is die afstand zelfs nog groter.

De RAI Vereniging heeft grote verwachtingen voor die snellere elektrische fiets. Deze brengt namelijk langere afstanden van 20 tot 30 kilometer ook binnen handbereik. Een speed pedelec is echter nog steeds redelijk onbekend. Over deze fiets bestaat het beeld dat je er met gemak 45 kilometer per uur over de weg mee kunt, dat is helaas nog vaak niet het geval. Het is nog steeds een fiets en dus moet je hard trappen  om die snelheid te behalen. De gemiddelde snelheid licht vaker ongeveer rond de 30 kilometer per uur. Bij deze type e-bikes moet je trouwens sinds dit jaar verplicht een helm te dragen.

elektrischefietsen e-bikes

Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken